onsdag 31 augusti 2011

Chokladkaka och att spara på slantarna


Jag och Herr J har slagit våra kloka huvuden ihop här hemma och beslutat att vi ska behandla vår matbudget med lite mer respekt än vi gör idag. Här hemma äter vi bara vegetariskt och köper i princip allt vi kan ekologiskt och närproducerat. Dock är det så, att trots det höga priset på de ekologiska och närproducerade varorna så är det i småhandlandet som våra penningar rinner iväg. Vi är helt enkelt ofta för lata för att ta cykeln bort till stormarknaden. Istället handlar vi i den lilla butiken som ligger alldeles i närheten av vårt hem. Detta gör att vi allt som oftast bara handlar hem mat för dagen och istället för att storhandla en gång i veckan ränner vi alltså till affären en (ibland två!) gånger om dagen. Nej, här ska det nu bli ordning och reda på torpet. I söndags gjordes det upp en matsedel för hela veckan och i måndags handlades allting hem. Allt, för en hel vecka (det var inte lätt att ta sig hem med fem kassar på två vingliga cyklar!). Detta gjorde att vår matkostnad nästan halveras denna veckan, och jag komma på hur många roliga saker som helst som man kan göra för de pengarna, kanske köpa några av de vackra tapeterna som jag suktat så länge efter. 
Idag rörde jag ihop min favorit kladdkaka till kaffet, receptet på den hittar ni i Rosendahls trädgårdscafé, och till den serverades grädde som jag smaksatt med lite skal och saft från en apelsin. Apelsingrädden har en god vän tipsat mig om och den är sannerligen en vinnare varenda gång.
Så, nu har vi kladdig fransk chokladkaka till kaffet i några dagar framöver. Student-tänk!

Hoppas ni har en mysig kväll!

onsdag 24 augusti 2011

Lilla pelargon och kvadratsmart


En liten röd blomma börjar kika upp mot sensommarhimlen.
Häromdagen hade jag mamma på besök, mysigt som alltid. Min mamma är en hejare på pelargoner och de växer så det fullkomligt knakar i hennes fönster, därför bad jag om några sticklingar av hennes röda pelargoner. Nu står det krukor med små kämpar till pelargoner i alla rum här hemma. Mina mårbackor har varit lite hängiga på sistonde, så mamma tog med dem hem till henne. Säkerligen piggnar de till efter bara någon dag där hemma. Verkar som hennes hem är rena rama pelargonspat.
Här hemma blir det nu vita och röda pelargoner till hösten, gillar verkligen den riktigt röda härliga färgen och nu när det redan börjar bli mörkt vid niotiden på kvällen kan vi sannerligen behöva lite färgklickar. Vad tycker ni? 
Nu sitter jag och väntar på att IKEA-katalogen ska dimpa ner i brevlådan, för även om jag kikat på webbkatalogen redan så tycker jag det är mysigare att kunna bläddra i den riktiga katalogen. Jag och Herr J har bestämt oss för att bli kvadratsmarta här hemma, så i höst kommer jag bjuda på många lösningar för compact living i bloggen. Om man bor på 45 kvm måste man ta tillvara på varenda kvm :)

torsdag 11 augusti 2011

Chokladbrunt


Idag tror jag att en höstvind svepte in över den lilla staden där jag bor. Vinden ruskade om i trädens grenverk och sensommarhuden knottrade sig under min mjuka tröja. När hösten börjar ta nätta steg faller jag, förstås, in i djupa inredningstankar. Kan ni också ägna flera timmar bara åt att tänka på härliga färg- och materialkombinationer? Surfa runt på nätet och hitta inspiration till roliga "gör det själv-projekt"? Jag blir sugen på varma chokladbruna toner tillsammans med enkla former. När jag ser mig omkring här hemma märker jag att blommigt och pastelligt har flyttat ut och rakare mönster flyttat in. Det trivs jag med, just nu. Det är ju det som är härligt med inredning, det speglar lite av en själv som man är just för tillfället - lite rörig? lite tuff? Just nu känner jag mig modig, den känslan kommer jag måla på med här hemma i höst. 
Vad har ni för höstinredningstankar?   

Idag lyssnar vi för fullt på Donald Fagens senaste skiva där Morph The Cat är en personlig favorit, tips på mysig sensommarmusik för mulna dagar.

Ha en härlig dag, härliga bloggläsare!


lördag 6 augusti 2011

Fantastiskt goda smulor...


Igår hade vi en tvättäkta, härlig hemmafredag. Det städades, storhandlades och, framför allt(!) bakades det. Det påminner mig om hur fredagarna var hemma när jag var liten och hur härligt det är att slänga sig i soffan efter att alla skåp och vrår blivit grundligt städade.
Dessa enkla saftiga cupcakes tog inte lång tid att svepa ihop och nu har vi mumsigt fika i flera dagar framöver. Alla våra söta muffins frös jag in medan frostingen gott och väl klarar sig i kylen några dagar.
Idag ska jag och herr J bege oss ut på äventyr på ikea. Är vi skvatt galna då, en lördags eftermiddag?! 

Hoppas ni alla har en härlig lördag!